Gooi de handleiding maar weer weg, we beginnen opnieuw. Installing update, 87% complete. De term sprongetjes kent iedereen wel. Bij ons kwamen die alleen niet in een bepaalde volgorde op gezette weken of periode's en verschilde sterk per kind. Ook deed ons eerste kindje bepaalde dingen ver voordat ze "mogelijk" zouden kunnen zijn volgens bepaalde theorieën of omgekeerd. Geen touw aan vast te knopen dus. We hebben dus ook alle boeken met schema's, checklists en lijstjes met skills aan de kant geschoven na de eerste. Het werkte niet voor ons. Die zijn altijd zo ruim interpreteerbaar dat het tegelijkertijd weer heel nietszeggend is. We zagen wel dat er inderdaad momenten waren waarbij bepaalde vaardigheden ineens "unlocked" werden. En vaak ook meerdere in een keer. Alsof je kindje een reboot had gehad. Wij noemen het dus al 10 jaar "Updates". Ineens heb je een Kind 2.0 in huis. De grootste babbels, nieuwe woordjes en skills waarvan je met je mond open staat. Zelfde mensje, andere regels. Alles wat eerst werkte werkt nu niet meer. (Of bijna dan) Je zat net weer lekker in de flow en snapte eindelijk wat werkte en wat niet. Die vers-geschreven gebruiksaanwijzing van je kind klopt ineens voor geen meter meer. De inkt is nog nat, je was er net helemaal uit, maar helaas, scheur er maar een aantal bladzijden uit en vogel een aantal hoofdstukken helemaal opnieuw uit. Grote "updates" veroorzaakten bij ons vaak even verhoging, koorts, een griepje of gewoon helemaal niet lekker... Alsof het lijf alle energie heeft gebruikt bij het aanleggen van nieuwe verbindingen in dat hoofdje. Weerstand gaat omlaag, kindje word ziekjes. En als je kind zich weer beter voelt is het ineens een zooitje skills rijker. INSTALATION COMPLETE. Tadaaa Hier is de nieuwste versie van je kind. Mega trots als ik mijn kindje allemaal nieuwe dingen zie doen. Zo bijzonder om te mogen aanschouwen. Om hun vangnet te zijn, veiligheid te bieden als ze het zelf ook niet meer weten wat ze met hun eigen update aanmoeten. Ik heb echt zoveel liefde voor dit process. Ik pak pen en papier, we gaan weer samen opnieuw het wiel uitvinden. komt goed. Hoe verloopt bij jullie zo'n "update!?"Installing update, 87% complete. De term sprongetjes kent iedereen wel. Bij ons kwamen die alleen niet in een bepaalde volgorde op gezette weken of periode’s en verschilde sterk per kind. Ook deed ons eerste kindje bepaalde dingen ver voordat ze “mogelijk” zouden kunnen zijn volgens bepaalde theorieën of omgekeerd. Geen touw aan vast te knopen dus.

We hebben dus ook alle boeken met schema’s, checklists en lijstjes met skills aan de kant geschoven na de eerste. Het werkte niet voor ons. Die zijn altijd zo ruim interpreteerbaar dat het tegelijkertijd weer heel nietszeggend is.

We zagen wel dat er inderdaad momenten waren waarbij bepaalde vaardigheden ineens “unlocked” werden. En vaak ook meerdere in een keer. Alsof je kindje een reboot had gehad. Wij noemen het dus al 10 jaar “Updates”. Ineens heb je een Kind 2.0 in huis. De grootste babbels, nieuwe woordjes en skills waarvan je met je mond open staat.

Zelfde mensje, andere regels.
Alles wat eerst werkte werkt nu niet meer. (Of bijna dan) Je zat net weer lekker in de flow en snapte eindelijk wat werkte en wat niet. Die vers-geschreven gebruiksaanwijzing van je kind klopt ineens voor geen meter meer. De inkt is nog nat, je was er net helemaal uit, maar helaas, scheur er maar een aantal bladzijden uit en vogel een aantal hoofdstukken helemaal opnieuw uit.

Grote “updates” veroorzaakten bij ons vaak even verhoging, koorts, een griepje of gewoon helemaal niet lekker… Alsof het lijf alle energie heeft gebruikt bij het aanleggen van nieuwe verbindingen in dat hoofdje. Weerstand gaat omlaag, kindje word ziekjes. En als je kind zich weer beter voelt is het ineens een zooitje skills rijker.

INSTALATION COMPLETE. Tadaaa Hier is de nieuwste versie van je kind.

Mega trots als ik mijn kindje allemaal nieuwe dingen zie doen. Zo bijzonder om te mogen aanschouwen. Om hun vangnet te zijn, veiligheid te bieden als ze het zelf ook niet meer weten wat ze met hun eigen update aanmoeten. Ik heb echt zoveel liefde voor dit process. Ik pak pen en papier, we gaan weer samen opnieuw het wiel uitvinden. komt goed.

Hoe verloopt bij jullie zo’n “update!?”