spijkermatje tips

Mijn ervaring met een spijkermatje

Ik heb nu twee weken een spijkermat kunnen uitproberen en ik ga jullie in deze blogpost vertellen wat mijn bevindingen zijn.

Ik hoorde voor het eerst van een spijkermat ooit een paar jaar geleden aan het einde van de yoga les. We waren gezellig met de groep aan het kletsen en mijn instructrice vertelde dat ze elke avond voor het slapen gaan op een spijkermatje lag. Dat werkte ontspannend en had allerlei voordelen. Ik ben toen wel even gaan googelen maar ik vond de matjes een beetje prijzig voor een uitprobeersel. Daarnaast leek het mij een beetje een tijdelijke gadget. En heb er verder ook niet meer over nagedacht.

Een paar maanden geleden kwam ik het weer ergens tegen. Ik had wat last van vermoeide en verstijfde spieren en ik had het gevoel dat zo’n matje me misschien toch wel kon helpen. Toen BrellaVio® me een maand geleden een matje wilde opsturen om te testen kwam dat dus als geroepen!

Lees hier alles over wat een spijkermatje is, hoe het werkt, wat het doet met je lichaam en of ik je aanraad de investering te doen.

 

spijkermat van dichtbij
spijkermatje draagtas

In het kort: WAT IS een spijkermatje

Een spijkermat is een dun matrasje met daarop ronde knoppen met daarop opstaande punten. Deze puntjes vormen drukpunten als je op het matje gaat liggen. Vaak zit er bij een matje ook een kussen met drukpunten.

Het idee is dat als je op het matje gaat liggen de puntjes in je lijf drukken en zorgen voor doorbloeding. Daarnaast zorgen ze in je lijf een reactie waardoor je lichaam zelf stofjes aanmaakt waar je super rustig van word. Ook voor verschillende verlichting van pijn kan de mat en het kussen blijkbaar verlichting bieden.

De reviews die ik online terug vind bij verschillende spijkermatjes zijn allemaal super lovend. Daardoor werd ik extra nieuwsgierig en gemotiveerd om het zelf eens te proberen! Mensen vinden het heel fijn in verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan, als pauze tussendoor, bij het mediteren of bij het opstaan.

Wat ik er zelf van vond ga ik je hieronder vertellen!

 

spijkermatje voor ontspanning
spijkermatje voor ontstressen

Tested: BrellaVio

 

BrellaVio® heeft mij een spijkermatje opgestuurd om uit te testen.

We zijn heel erg selectief welke producten we in ons leven willen toelaten en testen alleen brands waar we 100% achter staan! De producten van BrellaVio® zijn gemaakt van uitsluitend duurzame materialen met oog voor het welzijn van de wereld. Ik was daarom erg nieuwschierig over hoe hun sijkermatje in het gebruik is.

Dit matje  is gemaakt met 100% duurzaam katoen en heeft bpa-vrije drukpunten. De set bestaat uit een matrasje, een kussen, een tussen-laken (handig voor als je de drukpunten in het begin te heftig vind) en een draagtas.

Bij reviews geef ik altijd mijn eerlijke mening, the good and the bad.
Ik heb dit product nu meer dan een maand getest en ik deel graag mijn oprechte bevindingen.

 

Spijkerbed? Als in: Fakir spijkerbed? Stukje historie!

In mijn hoofd zie ik de Fakir van de Eftekling op zijn tapijtje en beelden van oude yogi’s op planken vol spijkerpunten voorbij komen… Niet bepaald iets waarvan ik denk: yes! goed plan, dat ligt vast heerlijk en werkt net zo echt als een vliegend tapijt. Wie heeft in godsnaam bedacht dat dit een goed idee zou zijn!? We duiken heel even in de historie van de spijkermat.

Al duizenden jaren wordt er in Azië met drukpunten gewerkt, denk maar eens aan acupunctuur, reflexologie en Ayurveda.

De geschiedenis van de spijkermat begint waarschijnlijk in China en waait later over naar India, hier word deze techniek vele duizenden jaren door fakirs en yogabeoefenaars gebruikt. Wat voor ons misschien in eerste oogopslag lijkt als een martel/zelfkastijding werktuig werd dit in werkelijkheid gebruikt voor ontspanning en als tool voor meditatie.

Hoe de spijkermat hier in het westen is terechtgekomen is niet helemaal duidelijk . Wat we wel weten is dat we hier in het westen al lang diverse oosterse therapieën en geneeswijzen hebben weten te waarderen.

Vanaf het begin van de jaren 80 verschenen de spijkermatten in ziekenhuizen in Rusland in een vernieuwde vorm.  Daar bleek dat de spijkermat stress verminderde, ontstekingen remde, het immuun van het lichaam versterkte en de genezing versnelde. Zelfs op depressies had het een goed effect. En ook in Zweden hebben ze de mat doorontwikkeld naar een hedendaagse variant.

Die oude fakirmat heeft nogal een weg afgelegd van toen naar nu en is de loop der jaren doorontwikkeld tot de diverse acupressuurmatjes die we nu overal voorbij zien komen. Dus gelukkig geen roestige spijkers in een plankje meer. Dat scheelt!

 

spijkermatje van vroeger
anti stress spijkermatje
spijkermatje ervaring

Voor het eerst op de mat

Ik ben sceptisch maar ook nieuwschierig… Na alle lovende recenties op diverse sites en verschillende merken matjes ga ik een Brellavio matje testen.

Ik ben iemand die niet binnen 2 minuten in slaap valt. ik lig meestal zo’n 45 min wakker te draaien en overprikkeld de dag te herkouwen. Super annoying als je het aan mij vraagt. Daarbij is de spanning in mijn nek en schouders geen grapje. Ik hoop op verlichting met deze mat.

Maar zo veel positive geluiden, kan niet waar zijn. Als iets klinkt als “too good to be true” dan is dat het meestal ook wel. Ik bereid me voor op een teleurstelling, in de stille hoop om toch verrast te worden.

Zodra ik op de mat ga liggen voel ik de puntjes in mijn rug prikken, hmm geen onaangename sensatie. Langzaam word mijn hele rug warm. Mijn altijd racende gedachten drijven naar de achtergrond en ik voel verstilling.

Binnen 5 minuten ben ik aan het snoozen. Na 30 a 40 min. trek ik snel het matje onder me vandaan omdat ik er niet helemaal op in slaap wil vallen op de mat, en val daarna direct in slaap.

Wow, dat werkte goed… Maar wat als ik dit elke dag doe!? Werkt het ook nog na 100 keer gebruiken of went je lijf eraan en word je immuun voor de prikkels? Dan zijn we weer terug bij af natuurlijk. Ik nam de proef op de som.

De afgelopen weken heb ik de mat serieus elke avond gebruikt, dat was geen straf en ik moet zeggen… De meeste knopen zijn uit mijn rug en ik val binnen 15-30 min in slaap. Het effect lijkt juist sneller te komen hoe vaker ik het gebruik. Alsof mijn lijf denkt, “ok, tijd om te slapen! doei”

Daarnaast heb ik een hele nuttige extra toepassing ontdekt die voor mij de kers op de taart is. Voor alle dames:
Ik heb hele heftige menstruatie krampen. Denk aan continue pijnscheuten vergelijkbaar met 5cm ontsluiting weeën tijdens een bevalling. Met de kussen heel laag in mijn onderrug voor 15-30 min. gaf mij echt een moment van verlichting! Pro tip: wissel een warme kruik en de mat af op de heftigste dag. Dat is mijn 2go methode tegenwoordig!

 

 

Hoe werkt het?

De spijkermat bestaat uit hele kleine drukpuntjes die flink in je huid drukken maar ze gaan er zeker niet door je huid heen. Denk maar eens aan die keren dat je op een stoel ging zitten met een relief erin, zoals een rotan stoel of metalen terrasstoel. Als je opstaat zit het patroon van de zitting in rode striemen op je huid… Zo diep gaan de puntjes en niet verder.

Als je op de honderden drukpunten van de mat ligt krijg je verschillende reacties in je lichaam:

1-  Door de lichte pijnprikkel en reageert je lijf met de aanmaak van stofjes als oxytocine, endorfine & serotonine. Deze stofjes en “gelukshormonen” maken je helemaal rustig en helpen je dealen met pijn, stress en spanningen in je lichaam en je hoofd.

2- Drukpunten worden geactiveerd die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde pijnklachten verminderen en je lichaam zichzelf beter kan herstellen.

3- Doorbloeding word gestimuleerd, je spieren en organen krijgen daar meer zuurstof en afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd. Eigenlijk op dezelfde manier als een massage. Op plekken waar je knopen hebt zitten voel je direct dat het daar gevoeliger is en vaak voel je het op die plekken ook warm worden.

Het gevoel van op de puntjes liggen word verschillend ervaren van persoon tot persoon. Ikzelf vind het helemaal geen pijn doen, eerder een fijn gevoel. Maar ik heb online gelezen dat sommige mensen er echt even aan moeten wennen aan de sensatie van de drukpunten op je huid. Je kunt dan een shirt aan laten, een handoek ertussen doen of een afdek-lakentje gebruiken die bijvoorbeeld bij de BrellaVio mat word geleverd.

 

 

spijkermatje complete set
spijkermatje voor slaap

Wat, Waar en Wanneer gebruik je een spijkermat?

Mensen vinden het gebruik van een spijkermatje fijn in de volgende situaties:

 • Bij Lichamelijke en/of mentale Spanningen
 • Helpt bij het Ontstressen
 • In slaap vallen
 • Vastzittende spieren
 • Kan het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteunen bij Blessures
 • Meer energie geven bij vermoeidheid
 • Pijn en ongemakken verlichten.
 • Helpen ontspannen
 • Het word als tool ingezet bij Depressies
 • Verbeteren van de doorbloeding
 • Het verlicht rugproblemen en spierspanning
 • Verlichten van spijsverteringsproblemen
 • Spanning en emotionele blokkades
 • Menstruatie krampen/pijn in de rug/benen & buik

 

Hoe gebruik je het spijkermatje?

 

De meest gebruikte methode is met je rug op het spijkermatje te gaan liggen.
Dat werkt het beste om te ontspannen:

stap 1– Leg de mat neer op een zachte ondergrond. Denk daarbij aan bijvoorbeeld je bed, een zacht vloerkleed, de bank of het gras.

stap 2– Ga dan lekker op je matje liggen en ontspan. Ik heb gemerkt dat je het beste op het onderste randje van de mat kunt gaan zitten en rol dan naar beneden tot je ligt en je met je nek precies uitkomt bij het kussentje. Neem even een momentje om echt helemaal comfortabel te liggen, wiebel wat heen en weer totdat je helemaal goed en lekker ligt. Ennn exhale…

stap 3– Als je net ligt voel je de puntjes van de mat flink in je rug prikken. De een vind dit een super chill gevoel, de ander vind dit ongemakkelijk of een licht zeurende/prikkelende pijn geven. Het kan ook aanvoelen als een tintelend gevoel. Het behoort dus niet verschrikkelijke pijn te doen! Je moet echt wel kunnen ontspannen. Als dat bij jou wel het geval is leg er dan eerst wat tussen om je lichaam eraan te laten wennen. Draag dan bijvoorbeeld een shirtje of leg er een kleedje tussen.

TIP: Ik vind het zelf altijd fijn om een lekker dekentje of mijn dekbed over me heen te doen als ik op het matje lig.

stap 4– Blijf lekker rustig ademen en na ongeveer 5 minuten begin je een warme gloed te voelen die zich vanuit je rug verspreid door je hele lichaam. Je word langzaam rozig en je merkt dat je lichaam zich ontspant. Pieker gedachten worden naar de achtergrond verdreven en de spanningen glijden van je af.

stap 5– Als je het fijn vind kun je naar behoefte een beetje heen en weer wiebelen of varieren in lighoudingen voor extra druk en massage op specefieke delen van je lichaam. kijk wat JIJ prettig vind.

Vaak krijg je naar een aantal keer een goed idee van wat voor jou persoonlijk goed werkt en welke routine/houdingen ondergrond en moment van de dag je prettig vind om op je spijkermatje te liggen.

Energy boost
Om je lijf in de ochtend te activeren of bij vermoeide voeten kun je het beste op je matje gaan staan of een beetje op je matje voorzichtig heen en weer lopen. Zorg wel dat je een plek hebt om je aan vast te houden, als je een gevoelige plek raakt wil je een armsteuntje in de buurt hebben…

Vlak voor een massage is het gebruik van een spijkermatje echt een aanrader!
Je bent dan alvast lekker zen, je doorbloeding is dan al op gang en je spieren zijn alvast minder stijf. Je gaat de massage in met een kleine voorsprong . Het spijkermatje heeft het voorwerk alvast gedaan! Op die manier benut je je massage optimaal.

 

spijkermatje tegen spanning in rug
Hoe vaak en hoe lang gebruik je je spijkermatje

 

Zo vaak en zo lang jij er behoefte aan hebt. Na minimaal 10 min. per sessie voel je echt goed het effect. Gemiddeld word tussen de 20 en 50 min. als prettig ervaren.  Er is niet echt een maximum aan tijd per sessie maar een hele nacht word over het algemeen wel afgeraden.

Door het gebruik van je spijkermat te incorporeren in je dagelijkse routine kun je optimaal van het effect profiteren. Zo kun je elke avond voor het slapen in bed eerste even op het matje liggen voordat je het matje wegtrekt en meteen in een heerlijk onspannen diepe slaap valt.

Start je dag en activeer je lichaam door een aantal minuten op de drukpunten te staan of lopen. Aan het einde van een lange werkdag kun je je vermoeide voeten even een massage geven door op de spikes te lopen en goed doorbloeden.

Net als de oude Yogi’s kun je proberen te mediteren terwijl je op je spijkermatje zit of ligt. Tijdens je Yoga routine kun je de mat ook bij je handen of voeten neerleggen, je kunt er op zitten of bij je bovenbenen tijdens de cobra, of bij je rug bij de ligende asana’s.

 

Tussendoor Gebruik de mat of het kussen in de loop van de dag door om even een ontspanningsmoment te pakken. Vaak ben je daarna een stuk productiever. Leg bijvoorbeeld het kussen even onder je onderrug of onder je voeten. Of ga gewoon even 10 a 15 minuten  liggen om te ontspannen op het matje als je in de gelegenheid bent. Sluit af met even over de mat te wandelen om jezelf weer helemaal te activeren. Je kan je werkzaamheden hetemaal verfrist weer oppikken.

Lighoudingen op een spijkermat

Er zijn talloze manieren en houdingen om gebruik te maken van je spijkermat. Ik heb hieronder even de meeste basis houdingen voor je toegelicht:

1- liggend

Plat liggend op je rug op het matje met drukpunten met eventueel het kussen met drukpunten onder je nek en achterhoofd. Je gewicht is mooi verdeeld over alle drukpunten. Rustig heen en weer wiebelen en wiegen mag om je rug over de drukpunten te masseren. Als je lekker ligt kun je ook heerlijk stil blijven liggen.

Blijf eerst om te beginnen 4 a 5 minuten even zo liggen in deze eerste positie. En ga dan over een van de volgende houdingen. Bedenk je: Niets moet, alles mag. Het gaat om ontspanning. Blijf goed aan voelen wat jij het meest ontspannend vind.

spijkermatje voor het slapen

2- met opgetrokken benen

Zet vanuit liggende positie je voeten op de grond en blijf even zo liggen.

Het gewicht van je benen drukt je onderrug en stuitje heel licht iets steviger de mat in voor meer druk op de drukpunten daar.

Je kunt ook rustig je knieen naar buiten laten vallen voor een mooie heup opener als je dat fijn vind. in deze houding komen ook weer net even wat andere spiertjes in aanraking met de drukpunten dan anders.

spijkermatje houding voor onderrug klachten

3- met je KNIEËN naar je borst

Trek vanuit liggende positie je knieën naar je borst toe en blijf even zo liggen.

Het gewicht van je benen drukt je onderrug en stuit steviger de mat in voor meer druk op de drukpunten daar.

Je kunt zelfs nog wat een en weer wiebelen om je onderrug een massage te geven als je dat fijn vind.

Je lage onderrug en uiteinde van je wervelkolom staat in verband met je bekkenbodem spieren, bekkenbeenderen, benen, dikkedarm, blaas, baarmoeder en je gehele wervelkolom.

spijkermatje houding voor meer doorbloeding rugspieren

4- plaatselijke druk

Door je handen of onderarmen onder het matje te plaatsen kun je heel mooi plaatselijk hier en daar extra drug geven waar nodig.

Bijvoorbeeld bij je stuitje en je heupen kan dat fijn zijn.

Helemaal aan de basis van je wervelkolom bevinden zich de “sacral points” deze drukpunten kunnen menstruatie pijn verlichten.

 

spijkermatje houding voor rug

5- Kussentje in je rug

Met een kussentje in je rug krijg je extra plaatselijke drukpunt simulatie in je onderrug. Dit kan liggend op je matje, maar kan ook fijn zijn op de bank of in je bureaustoel.

Daarnaast staan de drukpunten in je midden en onderrug in verband met o.a je maag, nieren, dunnedarm en je alvleesklier.

 

spijkermat kussen in je rug

6- Leg je armen neer boven je hoofd

Door je armen te openen en boven je hoofd gestrekt te laten rusten, openen je schouder bladen iets en worden andere spiertjes door de drukpunten gestimuleerd. Als je altijd veel last hebt van de spieren rond en onder je schouderbladen kan deze houding heel fijn zijn en voor verlichting zorgen.

Dit kan uiteraard met of zonder kussentje in je rug en met gestrekte of gebogen benen. Probeer even uit wat je fijn vind.

 

spijkermat voor spanning tussen schouderbladen

7- lift je bips

Voor meer Stimulatie en doorbloeding van je nek, schouders en het gebied van je schouderbladen kun je met gebogen knieën je voeten plat op de grond plaatsen en je billen omhoog liften.

Meteen voel je dat je gewicht zich volledig verplaatst naar je schoudergebied. Deze houding is heerlijk als je last hebt van veel knopen bij je schouders en gespannen of verkrampte nek en schouders.

 

spijkermat voor spanning bovenrug en schouders

8- onder je benen & voeten

Heerlijk na een lange dag waarbij je veel op je benen gestaan hebt. Ik had er zelf ook baat bij gehad op dagen dat ik rusteloze benen had. Je kunt rechtop zitten met je benen gestrekt voor je op het matje en je voeten op het kussen, of je kunt erbij gaan liggen, mag natuurlijk ook.

Voor meer drukpunt simulatie op de benen en voeten kun je ook nog voorover leunen waarbij je met je arme op je benen of voeten steunt/ drukt. (afhankelijk van je lenigheid en wat je fijn vind.)

spijkermat voor vermoeide benen en voeten

9- lopen/staan

In je voeten zitten een hele hoop spieren, pezen, gewrichtjes, bloedvaten en zenuwuiteinden. Het is dan ook niet gek dat het stimuleren van de doorbloeding hier effect kan hebben op je hele lijf.

Daarnaast is elke plek onder je voet volgens de eeuwenoude chinese voetreflexologie verbonden aan een bepaalde orgaan in je lichaam en kun je de activiteit van het orgaan en het zelfherstellend vermogen van het lichaam via deze drukpunten stimuleren. Misschien is dit wel de verklaring voor de verkwikkende werking van het lopen over de mat. Super interessant! Maar aan de andere kant het is ook wel super gevoelig om te lopen of staan op de spijkermat dus het kan ook hetzelfde effect hebben als een glas koud water in je gezicht, who knows HOE het werkt, maar DAT het werkt dat is een ding dat zeker is!

 

 

Daarnaast zijn er talloze andere houdingen om te ontspannen op een spijker mat . Zittend, liggend, op je zij, op je buik, actieve houdingen of passieve houdingen. Wellicht kan ik ooit een video maken met meer uitleg waar je inspiratie kan opdoen. Maar over het algemeen vormen deze bovenstaande houdingen een goede basis.

 

spijkermat voor vermoeide voeten

Werkt een spijkermat echt!?

Persoonlijk kan ik dit beamen met een volmondig JA! Dit matje is onderdeel geworden bij mijn avondroutine. Piekeren of de dag te veel overdenken is er niet meer bij. Dit bevalt me prima. Dus in mijn ervaring komt deze erdoor met vlag en wimpel.

De overweldigende hoeveelheid aan laaiend enthousiaste recensies online zijn overal te vinden bij diverse spijkermatjes en er zijn zelfs een aantal nederlandse fysiotherapeuten die met de acupressuur matjes werken. In Zweden werken alle fysiotherapeutenmet de spijkermatjes en gebruiken praktisch alle pijnpatiënten daar een spijkermatje. Dat zegt denkik wel genoeg…

 

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van een spijkermatje

Een wetenschappelijk onderzoek in 2010 naar de werking van behandelingen met de spijkermat werd uitgevoerd door psycholoog Anette Kjellgren van de Universiteit van Karlstad samen met pijnarts Lena Werngren, verbonden aan de provinciale overheid van Värmland, in samenwerking met de pijnkliniek van het Central Hospital in Karlstad. In het 2011 zijn de uitkomsten van het onderzoek gepubliceerd in het ”Alternative Medicine Studies” scientific journal.

Zelfs nu.nl schreef erover

En ook Gezondheidsnet wijde er een artikel aan

Anette Kjellgren –  “Veel pijnpatiënten gebruiken de spijkermat al jaren, omdat ze ervaren dat het hen rustig maakt en dat ze beter reageren op andere pijnbehandelingen. Wij vonden daarom dat er een systematisch onderzoek moest komen.”

Het onderzoek toonde dat er significante pijnverlichting bij ernstige pijn was. Er waren daarnaast indicaties dat het depressie, angst en stress verminderen en dat het energieniveau van de experimentele groep tijdens de behandeling steeg.

Anette Kjellgren – “Wat wij in het onderzoek zien, is dat pijnpieken worden afgekapt. Het verschil is groot genoeg om zowel gemeten als statistisch vastgesteld te worden.”

Dit was het eerste wetenschappelijk onderzoek naar het medische effecten van spijkermatjes die ooit gedaan is. Kjellgren pleit dan ook voor verder onderzoek.

spijkermat how to

Voor en nadelen

Voordelen:
+je komt er makkelijker in slaap
+na gebruik voelt het alsof je een massage hebt gehad.
+helpt bij het ontspannen van spieren in je bekken, rug, benen, nek en schouders.
+Gaf bij mijn menstruatie pijn een moment van verlichting 
+Activeert en verkwikt als je erover loopt in de ochtend of overdag bij vermoeide voeten
+bloeddruk verlagend.
+makkelijk in gebruik

Nadelen:
-sommige mensen kunnen de spikes als onprettig ervaren in de eerste 5 a 10 min. (not me)
-als je het matje niet mee hebt als je ergens anders slaapt dan baal je wel omdat je eigelijk liever niet zonder die luxe wilt. (dus je sleept dat ding uiteindelijk steeds mee overal naartoe)
-Je partner’m steeds inpikt omdat hij het een keer geprobeerd heeft en nu ook fan is.
-Met shirt aan voel ik persoonlijk de spikes niet voldoende. Shirt moet echt uit of het kussentje moet onder mijn shirt.
-Het gebruik met bloedverdunners word afgeraden.

 

hoe werkt een spijkermat

CONCLUSIE, blijf ik het gebruiken?

Nog nooit zo sceptisch geweest en tegelijkertijd zo nieuwschierig en ik ben nog nooit zo verbluft door de werking van iets. Zo simpel, zulke grote beloftes… kan niet waar zijn. Maar wel dus.

Familie en vrienden in mijn omgeving hebben mij de afgelopen maand al mogen aanhoren over hoe geniaal ik de spijkermatjes vind. En uiteraard willen ze het meteen even uitproberen als ze op visite zijn, op de bank of in de tuin op het gras.

En de mat blijft niet teleurstellen, hoe langer ik’m gebruik hoe meer ik overtuigd ben van het positieve effect op mijn lijf en mental state!

Wow hoe bedoel je lyrisch, ineens ben ik een van die mensen geworden die je bij recensies leest onderaan een spijkermatjes product pagina. Die zag ik niet helemaal aankomen.

 

Voor wie Raad ik het aan?

Nou je bent helemaal tot hier gekomen met het lezen van dit artikel, dus dan denkik dat je het al kunt raden… Jazeker.

Vooropgesteld, het is geen wondermiddel op zichzelf, maar als onderdeel van een (self)behandelmethode of gezonde levensstijl is dit een hele fijne toevoeging die de kwaliteit van leven zeker vooruit kan helpen!

Bij een lichamelijke aandoening of klacht moet je altijd eerst opzoek gaan naar de bron van de klacht en kijken of je deze kunt verhelpen. Het spijkermatje kan onderdeel zijn van de behandeling van bepaalde aandoeningen maar raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut bij ernstige klachten om de oorzaak te achterhalen.

Ik denk dat een spijkermatje in het bijzonder aan te raden is als je een of meer van de onderstaande klachten ervaart:
-Moeite hebt met in slaap vallen
-Stress
-Pijnklachten
-Stijve of verkrampte spieren
-Spierpijn
-Blessures
-Menstruatie klachten
-Spannings hoofdpijn
-Vermoeidheid

Kortom, zeker het geld dubbel en dwars waard. Ik heb spijt dat ik het niet jaren eerder aangeschaft heb.

 

 

——————–

EXTRA AANVULLING- TOEGEVOEGD OP: 09-02-2021
5 Maanden later en ik gebruik het matje nog steeds met grote regelmaat. Ik merk ook gewoon dat de behoefte naar het matje groter word als er iets is waardoor ik het nodig heb. Het zei ontprikkelen na een hectische dag om sneller in slaap te vallen of juist als ik last heb van spieren op een bepaalde plek. Ik merk gewoon dat het helpt. Als de noodzaak er niet is denk ik er minder vaak aan, maar gebruik ik het gewoon heel af en toe als fijne massage. 

We zijn op dit moment in verbouwing en we logeren even 4 weken ergens anders omdat het huis in de stijgers staat. Maar het matje ging zeker mee. Dus ook na 5 maanden is mijn mening niet veranderd. Een  spijkermatje is een heel fijne en effectieve tool  voor pijnbestrijding en ontspanning.

 

Heb je vragen stel ze onderaan dit artikel en dan beantwoord ik ze met alle liefde.

Heb je Instagram? Volg me om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen en gebeurtenissen.

 

ont stress met een spijkermat